Bogovinska pećina
Bogovinska pećina – posetioci

Bogovinska pećina

Nalazi se na istočnom obodu Južnog Kučaja, u ataru sela Bogovina. Od Boljevca je udaljena 12 kilometara, 62 od Paraćina i 220 kilometara od Beograd. Do pećine se može doći motornim vozilima.
Bogovinska pećina sređena je za turističke posete između 2008. i 2013. godine, prema projektu profesora dr Radenka Lazarevića. Radove su finansirali Opština Boljevac i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja – Sektor za turizam.

bogovinska pećina dragulj istočne srbije

Bogovinska pećina poseduje 540 metara uređene staze uzdignute od rečnog korita, koja omogućava nesmetan pristup do najlepših dvorana pećine. U uređenom delu pećine po lepoti i bogatstvu pećinskog nakita posebno se izdvajaju četiri dvorane:
Koncertna dvorana, gde je severni zid dvorane obložen monumentalnim ukrasima, sa kubetom i salivima raznih boja. Deluje svečano i impozantno, a zbog akustičnosti je dobila naziv Koncertna dvorana. Pruža uslove za organziovanje muzičkih i literarnih sadržaja.

Rudarska dvorana se nalazi na terasi sa desne strane rečnog kanala. Posvećena je bogovinskim rudarima.

Dvorana kiklopa raspolaže obiljem nakita, pretežno stalagmitske skupine. Centralno mesto zauzimaju Kiklopi po kojima je dvorana i dobila ime. Levo od Kiklopa ističe se pećinski stub, raskošan, svetlucav i „nakinđuren”, koji je dobio naziv Vlaška mlada. Između Kiklopa i Vlaške mlade nalazi se i niski stalagmit koji podseća na majku sa detetom u naručju.

bogovinska pećina dom hrabrog hajduka

Bogovinska pećina skrovište i dom hajduka krije tajne i legende. Hajdučka dvorana dobila je naziv po stalagmitu rumene boje, visokom 10 metara sa postoljem prečnika dva metra, koji simbolizuje Hajduk Veljka. Blizu Hajduk Veljka iz tame izranja njegova verna i hrabra saputnica – Čučuk Stana.
U uređenom delu pećine postoji još desetak dvorana prebogatih pećinskim nakitom, od kojih se posebno ističu Kristalni svetlucavi slapovi, Čegar, Nevesta i Palisada.

Bogovinska pećina zgodna je da se posetiti ako ste došli na par dana u Boljevac ili okolinu i ako vam je razlog možda planinarenje na Rtnju ili poseta Lazarevom kanjonu. Takođe u blizini bogovinske pećine nalazi se u izvor Fundonj koji u periodu posle zime bude prebogat vodom ali poslednjih godina zna i da presuši u letnjem periodu.

Bogovinska pećina kao i prostor oko izvora Fundonj odličan je izbor za izlet u prirodi sa decom. Ima dosta prostora da se deca igraju bezbedno a u periodu kada ima vode bude aktivan potok gde možete da se rashladite.

bogovinska pećina poseta i izlet

Bogovinska pećina nalazi se pod upravom turističke organizacije opštine boljevac. Da bi je posetili potrebno je najaviti svoj dolazak pošto nije stalno otvorena. Vodič živi nedaleko od pećina ali tek po nalogu osobe iz turističke organizacije doći će da je otvori i da vas provede.

Ako se odlučite za posetu pećine ili bilo koje naše avanture budite slobodni da nam se javite putem društvenih mreža: Facebook stranica Rtanj Adventurei instagram profil Rtanj Adventure . Biće nam drago da vam pomognemo u planiranju odmora.