Bogovinska pećina
Bogovinska pećina – posetioci

   Bogovinska pećina je zaštićeno prirodno dobro III kategorije. Dugačka više od 6000 metara, dugo je bila najduža pećina u Srbiji. Jedna je od najlepših pećina u Srbiji i istinski turistički dragulj opštine Boljevac.
Nalazi se na istočnom obodu Južnog Kučaja, u ataru sela Bogovina. Od Boljevca je udaljena 12 kilometara, 62 od Paraćina i 220 kilometara od Beograd. Do pećine se može doći motornim vozilima.
Bogovinska pećina sređena je za turističke posete između 2008. i 2013. godine, prema projektu profesora dr Radenka Lazarevića. Radove su finansirali Opština Boljevac i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja – Sektor za turizam.
Uređeno je 540 metara staze uzdignute od rečnog korita, koja omogućava nesmetan pristup do najlepših dvorana pećine. U uređenom delu pećine po lepoti i bogatstvu pećinskog nakita posebno se izdvajaju četiri dvorane:
Koncertna dvorana, gde je severni zid dovrane obložen monumentalnim ukrasima, sa kubetom i salivima raznih boja. Deluje svečano i impozantno, a zbog akustičnosti je dobila naziv Koncertna dvorana. Pruža uslove za organziovanje muzičkih i literarnih sadržaja.
Rudarska dvorana se nalazi na terasi sa desne strane rečnog kanala. Posvećena je bogovinskim rudarima.
Dvorana kiklopa raspolaže obiljem nakita, pretežno stalagmitske skupine. Centralno mesto zauzimaju Kiklopi po kojima je dvorana i dobila ime. Levo od Kiklopa ističe se pećinski stub, raskošan, svetlucav i „nakinđuren”, koji je dobio naziv Vlaška mlada. Između Kiklopa i Vlaške mlade nalazi se i niski stalagmit koji podseća na majku sa detetom u naručju.
Hajdučka dvorana dobila je naziv po stalagmitu rumene boje, visokom 10 metara sa postoljem prečnika dva metra, koji simbolizuje Hajduk Veljka. Blizu Hajduk Veljka iz tame izranja njegova verna i hrabra saputnica – Čučuk Stana.
U uređenom delu pećine postoji još desetak dvorana prebogatih pećinskim nakitom, od kojih se posebno ističu Kristalni svetlucavi slapovi, Čegar, Nevesta i Palisada.