Tupižnica, planina po meri rekreativaca

Tupižnica, planina u istočnoj Srbiji, često je nepravedno zapostavljena. Smeštena je u centru trougla Boljevac-Zaječar-Knjaževac. Uspon do vrha Glogovački (Bučanski) kamen, visokog 1.160 metara nije zahtevan i kao takav idealan je za planinare početinke. Može se podeliti u tri etape.

Staza počinje u selu Bučje i prvi deo ide širokim i uređenim kolskim put. Srednji deo staze je najzahtevniji i najstrmiji, ali vodi kroz šumu tako da je hladovina olakšavajuća okolnost. Posebno u vrelim letnjim mesecima, a poslednjih godina i tokom proleća. Iz bukove šume izlazi se na stenovit deo i do najviše tačke Tupižnice, obeležene simpatičnom crveno-belom pečurkom, stiže se štenjom preko planinskog grebena. S kamena na kamen, sa stene na stenu.

Kompletan uspon traje oko tri sata, mada može biti i znatno kraći, u zavisnosti od kondicije i fizičke spreme. Ipak, smatramo da je prava šteta žuriti prilikom uspona na ovakvu planinu, jer nas sve vreme prate prelepi prizori. Bio to pogled na dominanti piramidalni Rtanj, masivnu Staru planinu, ili moćni i stenoviti greben same Tupižnice, u prirodnim lepotama treba uživati.

Tupižnica je među planinarima najpoznatija po republičkoj akciji „Dani jorgovana”, koja se organizuje svake godine u maju mesecu. Često okupi i do 700-800 učesnika. Šetnja po grebenu tada predstavlja posebno zadovoljstvo, dok se prijatni miris rasvetalih jorgovana uvlači u nozdrve.

Zašto je Tupižnica zapostavljena?

Ova planina izuzetno je popularna i među ljubiteljima paraglajdinga – blizu vrha smeštena je livadica idealna za poletanje, koja se završava okomitim grebenom. A ono što dodatno raduje ljubitelje ovog ekstremnog sporta, jeste činjenica da do vrha postoji i asfaltirani put, zbog televizijskih releja i predajnika mobilne telefonije smeštenih na ovoj planini.

Obližnji Rtanj, primera radi, predstavlja odlično mesto za letove paraglajderom, ali opremu tešku oko 30 kg prethodno morate izneti na leđima.

Nedaleko od vrha smeštena je i pećina, karakterističnog imena – Ledenica. Spolja gledano, pećina deluje kao ponor kome se ne vidi dno. Zbog klizavog terena apelujemo na sve ljubitelje speleologije da ni ne pokušavaju da je istražuju bez odgovorajuće opreme!

Pored planinara, speleologa i ljubitelja paraglajdinga, svoje mesto na ovoj planini lako će pronaći i alpinisti, budući da Tupižnica obiluje okomitim, skoro veritkalnim stenama.