web analytics

Planina Rtanj – idealno mesto da krenete u nezaboravnu avanturu

Planina Rtanj – idealno mesto da krenete u nezaboravnu avanturu nalazi se na istoku Srbije, udaljena oko 200 km od Beograda i 100 km od Niša. Planina Rtanj visoka 1565m izdiže se u svojoj svojoj veličini i monumentalnost iznad okolnih planina i brda. Upečatljvivog izgleda, podseća na trostranu piramidu.

Planina Rtanj – idealno mesto da krenete u nezaboravnu avanturu

 Mitska planina za koju se vezuju razne legende i mitovi. Počev od toga kako je nekada na njenom vrhu živeo čarobnjak, kako je njena unutrašnjost šuplja i da se u njenim dubinama još uvek krije blago čarobnjaka, pa do priča o vanzemaljcima i NLO-ima koji je posećuju, vatrenim kuglama i loptama…

Planina Rtanj svojom lepotom i pogledom sa vrha Šiljak koji se pruža na sve strane nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Još ako ste na vrhu dovoljno rano da sacekate izlazak sunca bićete nagrađeni neverovatnim prizorom.

Planina Rtanj – idealno mesto da krenete u nezaboravnu avanturu

Pogodna za razne aktitivnosti u prirodi, pružiće vam odlične uslove za planinarenje, vožnju mountbike, letenje paraglajderom, lagane setnje, u letnjem periodu i branje lekovitog bilja. Okolina obiluje mnoštvom lokacija i manifestacijama koje turistima mogu da pruže potpuni ugodjaj i za višednevne ture.

Na teritoriji opštine Boljevac i Soko banja na čijim se teritorijama i nalazi planina Rtanj, naći ćete mnoštvo starih crkva i manastira (Lozica, Krepičevac, Lapušnja), jezero Bovan i malo planinsko jezerce Vrmdža.

Pored ovih turističkih potencijala nalaze se i reke bogate ribom (Timok, Radovanska reka, Mirovštica, Moravica…), a takodje i lovište Južni kučaj koje je bogato krupnom divljači (jelen, divlja svinja, vuk…)

Planina Rtanj - idealno mesto da krenete u nezaboravnu avanturu
Planina Rtanj

U podnožju planine Rtanj nalazi se etno selo Balašević, gde kao i kod lokalnog stanovništva možete naći smeštaj po povoljnim cenama. Malo dalje u podnožju Rtnja nalazi se i gradić Boljevac u kome možete naći odlične autentične ugostiteljske objekte (restorani, kafane, kafići …).

U Boljevcu se održavaju i dve manifestacije, etno festival narodne izvorene muzike, igara i narodnoh običaja „Crnorečje“ kao i pred takmičenje trubača koje se organizuje u čast Rake Kostića iz sela Lukovo, višegodišnjeg pobednika takmičenja i sabora trubača u Guči.

Pobednik ovog predtakmičenja direktno se plasira za sabor u Guči. Festivali u Boljevcu privuku veliki broj turista koji pored uživanja u muzici trubačkih orkestara mogu probati i gastonomsku ponudu starih jela koja spremaju domaćice iz lokalnih sela opštine Boljevac.

Rtanj Adventure – Krenite u avanturu  sa nama

Rtanj Adventure team pružiće vam kompletnu profesionalnu uslugu vodiča, organizovaće za vas planinarske ture, mountbike ture, usluge smeštaja i ishrane. Pružiće vam i svu potrebnu logističku podršku, dajući sve od sebe da vam odmor i boravak na samoj planini Rtanj i u njenom okruženju bude što kvalitetniji i bezbedniji.

Organizovaće i posete lokalnim pećinama (Bogovinska, Lazareva), kao i poseti arheološkom nalazištu rimskog grada Felix Romuliana koja predstavlja rezidenciju rimskog cara Гаја Валерија Максимијана Галерија (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. г.). Koja se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Zbog blizine aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, na koji sleću avioni low coast kompanija (WizzAir), ovaj deo Srbije je sve popularniji kod stranih turista., tako da možemo da pružimo i organizujemo uslugu prevoza.

Planina Rtanj spada među planine piramidalnog oblika, podseća na trovodni krov, zato je i zovu „Krov Srbije“. Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Bolјevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šilјak (1565m) predstavlјa prirodni fenomen kraškog relјefa. Planina se naglo diže iz ravnice i završava skoro pravilnom kupom, pa mnogi veruju da je i Rtanj piramida slična onima u susednoj Bosni. Rtanj je u podnožju uglavnom sastavlјen od peščara i stena, a u višim delovima od krečnjaka. Sa južne strane padovi su blagi i prema podnožju se prostire visoravan koja se lagano spušta ka Soko Banji. Na severnoj strani Rtanj je izrazito odsečen sa oštrim grebenom pri vrhu. Na istočnom kraju grebena, uzdiže se glavni vrh Šilјak. Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim bilјnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode. U Ovom delu se nalazi i lovište koje se prostire na 6368 ha. Najčešća lovna divlјač su srne i divlјe svinje. Planina Rtanj predstavlјa interesantan biološki diverzitet. Deo planine je obrasao šumom (bor, bukva) do visine 900 metara. Gorlјi deo planine je obrasao niskim žbunjem i travom među kojom se nalazi veći broj lekovitih bilјaka kao što su : nana, majčina dušica, šipurak kao i čuvena afrodizijačka trava od koje se pravi nadaleko poznati rtanjski čaj. Sve donedavno bile su organizovane berbe rtanjskog čaja, ali odskoro je na snazi zabrana branja zato što je zabrinjavajuće proređena. Naselјe Rtanj je tipično rudarsko naselјe koje je nastalo sukcesivno sa radovima na otvaranju i eksploataciji rudnika kamenog uglјa Rtanj.

Planina Rtanj – idealno mesto da krenete u nezaboravnu avanturu

Rtanj Adventure Team

Rtanj Adventure – Krenite u avanturu sa nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *