web analytics

Vrmdžansko jezero gorsko oko podno Rtnja

Vrmdžansko jezero

Vrmdzansko jezero gorsko oko podno Rtnja… Ako ste od onih kojima je beg iz gradske vreve i buke preko potreban. Ako volite prirodu, šetnje a uz sve to ste i ljubitelj kupanja na skrovitim mestima. Ako pri tome nemata ništa protiv da uživate u neverovatnom pogledu na planinu Rtanj iz ugla koji ga retki vide. Onda bi vam sigurno ovakva jedna pešačka avantura bila itekako zanimljiva.

Vila Lapušnja baza za naše Vrmdžanske avanture

Vila Lapušnja
vila Lapušnja, baza Rtanj Adventure tima

Za ovu Rtanjsku avanturu nije bilo puno dogovora, onako spontano se desila na predlog za druženje mog dobrog prijatelja Saše iz PK Javorak i mene sa predlogom za destinaciju i mesto odakle bi krenuli. Kao vlasnik vile Lapušnja koja uskoro treba da otvori vrata za goste, želeo sam da prođem stazu do Vrmdžanskog jezera. Sve ovo kako bih blagovremeno pripremio i zanimljive sadržaje za goste.


Vrlo brzo ekipi se priključuju Ljilja i Saša iz mog kluba PK Šiljak kao i Milica i Boža iz PK Javorak. Skup je naravno bio u vili Lapušnja u čijoj blizini ima još dosta zanimljivih stvari da se vide i obiđu. U neposrednoj blizini vile Lapušnja nalaze se manastir Lapušnja i manastir Lozica do kojih je lako doći laganom šetnjom.

Vrmdžansko jezero i put do njega

greben skok i pogled na planinu Rtanj
pogled na planinu Rtanj sa grebena Skok

Staza do Vrmdžanskog jezera kreće odmah od same vile Lapušnja, i prati odličan šumski put kroz bukovu šumu. U prvom delu puta savlađuje se uglavnom sav uspon staze. Posle nekih 4,5 km izlazi se na greben Skok odakle se pruža čaroban pogled na planinu Rtanj na istoku.

Na severu puca pogled na crnorečku kotlinu i južni kučaj u pozadini sa svojim vrhovima Malinik, Straža, Beljanica… Pogledate li ka jugu videćete Ozren, Devicu, u daljini Suvu planinu a ka jugoistoku možete videti i Midžor.

Kada izađete na greben Skok, tu vam je već idealno mesto da napravite prvu ili prvu veću pauzu na vašem putu do Vrmdžanskog jezera. Vrmdžansko jezero vam je sada na pola puta. Odmorite i upijajte lepotu koju vam pogled unaokolo pruža. Napravite predivne slike planine Rtanj. Podelite ove lepe trenutke sa prijateljima i dragim osobama, verujte mi ovako nešto nema cenu.

biciklom na greben Skog i pogled na Rtanj

Vrmdžansko jezero i 2 opcije kako doći do njega

Vrndzansko jezero predeo na putu
predivna priroda na putu do Vrmdžanskog jezera

Vrmdžansko jezero se ne vidi odavde i staza za sada nije obeležena ali odavde imate dve mogućnosti kako da nastavite ka njemu. Prva je da se vratite na put kojim ste izažli do grebena Skok i da isti pratite. Ići ćete malo ispod grebena kroz prelepe livade.

Druga opcija je da nastavite još malo grebenom i uživate u pogledu. Onda da malo kasnije presečete kroz neku livadu sa niskim šibljem i opet se spojite sa gore pomenutim putem.

Ova druga opcija je isto ok samo treba voditi računa da se blagovremeno odvojite sa grebena da ne bi kao i mi opčinjeni pogledom na planinu Rtanj ušli u nisku šumu sa rastinjem. Za koju god varijantu da se odlučite neće biti problem da se izgubite. Naravno da sam vam ja uvek na raspolaganju za svaki savet i informaciju, ili ako se odlučite da ja budem vaš vodič.

lovačka čeka i pogled na planinu Rtanj
lovačka čeka i pogled na planinu Rtanj

Kada se sa grebena Skoka vratite na poljski put za Vrmdžansko jezero staza se polako spušta. Put prolazi kroz predivnu ogromnu livadu, na čijem jednom obodu imate jednu kolibu i lovačku čeku. Dalje ćete takođe proći pored jedne lovačke čeke koja se nalazi pored samog puta i odatle opet imate predivan pogled na planinu Rtanj.

Čeka je jako kvalitetna, pravljena za lov na vukove, ima dobru izolaciju. Dobro je znati da je otvorena, pa ako vas uhvati neko nevreme imate gde da se sklonite. Odavde do Vrmdžanskog jezera imate još nešto oko 2 km, u tu ćete pronaći planinarske oznake i putokaze do Vrmdžanskog jezera

pogled na dva grebena planine Rtanj
pogled na dva grebena planine Rtanj

Vrmdžansko jezero vaša oaza za izlet

izvor Vrelce i pogled na zapadni greben planine Rtanj
izvor Vrelce i pogled na zapadni greben planine Rtanj

Vrmdžansko jezero je malo jezero, nastalo tektonskim poremećajem u narodu znano kao propast. Ima podzemni izvor iz koga se puni, dubine je mislim ne više od 7-8 metara, a leti i i manje.
U jezeru ima ribe, može i da se peca, a ok je i za kupanje. Malo je prilaz muljevit ali ništa strašno. Okolina jezera je lepo uređena, ima postavljenih klupa, i stolova. Takođe ima postavljenih korpa za otpadke, tako da nemate izgovor da prljate okolinu. A naravno uvek je najbolje da sa takvih mesta ponesete ono što ste i doneli.

Prepustite se uživanj sa prijateljima i dragim osobama, slikajte panoramu planine Rtanj sa pogledom preko Vrmdžanskog jezera. Napravite roštilj, radite bilo šta što vam je volja… Jedno je sigurno napunićete baterije da lakše podnesete radnu nedelju i obaveze kada se vratite svojim svakodnevnim obavezama.

A kada se vratite sa vašeg celodnevnog izleta sa Vrmdžanskog jezera u vilu Lapušnja tu smo mi da vam učinimo da se opustite i odmorite.

Vaš Rtanj Adventure tim

pogled na planinu Rtanj iz Lukavice
pogled na planinu Rtanj iz Lukavice

2 thoughts on “Vrmdžansko jezero gorsko oko podno Rtnja

  1. admin says:

    Zdravo,
    meni najprikladnija, najpristupačnija staza je iz naselja Rtanj. Može se krenuti iz naselja Rtanj ali može i da se skrati prilaskom autom. Iz naselja je 7.5 km i 1000m uspona. Kada se skrati dužina staze do vrha je 5.5km i 800m uspona.
    Može se doći i sa Sokobanjske strane ali ima nekih 8 km ne baš dobrog makadama a iste je težike kao i ova skraćena iz naselja Rtanj, ali za oko 1km duža.
    Ostale staze sa severne strane su dosta lepše za penjanje ali su i kondiciono teže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *